Sl_Term_Spa_03
Sl_Yaponskaya_02
Sl_Yaponskaya_01

Японска баня

В Европа японските минерални бани се считат за екзотика. Неправилно се приема, че е достатъчно да се внесат няколко източни мотива при оформлението и вече се е получила истинска японска баня. Въпреки тази съществуваща тенденция, в СПА центъра на Термо СПА хотел „Римска баня” максимално точно опитахме да възпроизведем баня, типична за японски селски хотел: 2 дървени бъчви – офуро с температура 45 и 36-38°С, в които могат да влязат 4-6 човека, и бъчва с температура на водата от + 8 до + 12 °С.
Японските минерални бани се ползват преди всичко за здраве, а след това – за отдих, релакс, яснота на ума, бодрост, сила, красота, свежест на кожата.

След хигиенен душ седнете в топлата бъчва за първоначално загряване на тялото. След 10-15 минути може да се прехвърлите в горещата вана. След 10 минутен престой в горещата вана пулсът на човека се учестява до 120 удара в минута. След горещата вана следва потапяне в студената бъчва. И отново в горещата вана. И така няколко пъти. След такава баня трябва добре да си починете. Потоотделянето продължава още известно време и затова японците, излизащи от офуро, лежат на кушетка, покрити с чаршаф или хавлия, поне един час.

Изследванията на японските лекари подчертават, че офуро помага да се справите със стреса, стимулира сърдечната и бъбречната дейност, действа като отлично средство за лечение и профилактика. Помага при нарушена обмяна на веществата, облекчава ревматичните болки. Хората, които често посещават банята, значително по-рядко боледуват от грип. Японските спортисти оценят офуро като отлично средство за разтоварване.

Не се препоръчва използването на банята от хора с обострени хронични или онкологични заболявания, както и от бременни жени и деца под 3 години. Японската баня е противопоказна при епилепсия, туберколоза, сърдечна недостатъчност, хипертония и стенокардия.