Sl_Term_Spa_09
Sl_Hammam_01

Хамам (турска баня)

Турската баня е непосредствен наследник на римските терми. Все пак турците приемат къпането като традиция след завоюването на Византия, добавяйки към него и своите особености.

Например, масаж на голям нагрят камък. Топлината на камъка достига до костите и помага при ставни болки, а освен това и добре отпуска.

Температурата в хамама е около +40°С. Затова той има по-малко противопоказания, отколкото обичайната парна баня. Хамамът може да се посещава от деца и хора с недобро здраве, без притеснение, че ще създаде излишен стрес за организма.

«Меката» приятна пара в хамама действа удивително на кожата. Тя забавя стареенето, ускорява зарастването на раните и лекува възпаленията. Както и всички парни бани, хамамът оказва много добро въздействие на носоглътката, лекува болести на дихателните пътища, възстановява намаления от простудите имунитет.

Да се париш в хамама не е сложно. Гребнете чаша топла вода и се обливайте, започвайки от краката и постепенно продължавайки по-нагоре. Когато тялото ви свикне с температурата на водата, сменете я с по-топла и повторете обливането. Постепено повишавайте температурата на водата, докато не стане гореща. Горещата вода помага на мускулите да се отпуснат и бързо премахва мускулната треска след подвизите по ски пистите!

И не забравяйте, че при нас вие ще се парите в чиста термална вода, което ще увеличи ползата от хамама.