История

Първите селища в Разложката котловина, на мястото на село Баня, Разлог и град Банско (на 5 км от нашия хотел) са възникнали още по времето на късната Римска империя. Това се потвърждава от археологическите находки. Недалеч от Разлог са открити артефакти от древното Тракийско царство, което се е разполагало някога по българските земи.

roman_mosaic

Именно тук е било открито киселото мляко. От тук и названието му – «тракийско мляко». Траките са го приготвяли от прясно овче мляко, заквасено с кисело.

Древноримските колонисти донесли в този край културата на водолечението и построили върху тукашните извори първите терми. В село Баня може да видите напълно реставрираните бани, една от които построена от древните римляни, а втората – от древните турци.

По време на Възраждането през тези места преминавали важни търговски пътища, тук попадали стоки и интересни предмети от цял свят.
Този край дълго време е бил владение на Османската империя, което е наложило своя отпечатък върху славянските и православни традиции на българите. Резултатът е пикантна смесица от култури, уникална, богата на вкусове кухня, изящни приложни изкуства, ярки народни традиции и присъщото за всички живеещи тук народи гостоприемство.