Solna_staya-3 (1)

Солна стая

През 1843 г. полският лекар Феликс Бошковски стига до извода, че присъствието на въздух в солните рудници, наситен с частици суха сол води до лечебен ефект върху хора с белодробни и дихателни проблеми. Спелеотерапията, като естествена терапия със сол, се превръща в  ефективна, евтина алтернатива за хора с дихателни и кожни проблеми. Днес солните пещери се използват за лечение в здравните курорти в Австрия, Полша, Словакия, Румъния и др.

Халотерапията е модерна версия на спелеотерапията в изкуствено изградени солни стаи. С помощта на халогенератор в стаята се създава терапевтичен микроклимат, близък до този в солните пещери, боровите гори или морския бряг. Въздухът е богат на микроелементи, 80% от които се съдържат в кръвната плазма на човешкото тяло. По време на процедурата в солната стая се разпрашават фини частици от 1-3 микрона специална фармацевтична алпийска каменна сол.

При вдишване солта абсорбира по естествен начин течностите (слузта) от носа и от синусите като в същото време „изчиства“ дихателната система, защото е естествено антисептично средство с противъзпалително и антибактериално действие.

Солната терапия е подходяща както за възрастни, така и за деца. Вдишването и излагане на тялото на сухи аерозоли в солната стая спомага лечението на дихателни и кожни заболявания – астма, хронични респираторни болести, фарингит, възпаление на сливиците, синузит, бронхит, сенна хрема, алергии, възпаление на кожата, артрит и др.